Přeskočit obsah

Digitální minimalismus aneb jak ohloupit telefon

Chci telefon, který nebude lákat ke sledování zpráv, YouTube nebo sociálních sítí.

Hezky to vyjádřil uživatel yungporko na Hacker News:

I've been considering buying a shitty nokia or something for a long time now because i just can't stand how everything is so meticulously designed to hijack my attention, but finding one that also has whatsapp, google maps and preferably apple music is just impossible.

S tlačítkovým telefonem jako je NOKIA 3210 4G si nevystačím: chci WhatsApp, zálohování kontaktů, Google kalendář, mapy.cz, jízdní řády, mobilní bankovnictví.

Napadají mě dvě cesty, jak na to.

Koupit telefon, který jde cíli „méně telefonu“ naproti

S tím mi pomohla stránka dumbphones.org a tyhle příspěvky na Redditu:

Koupil jsem si telefon Unihertz Jelly Star. Je velký přibližně jako platební karta, takže je nepohodlné používat ho déle než pár minut. Dá se koupit například tady nebo tady, přibližně za 200 eur. Telefon je fajn, jen kvalita fotografií je mizerná. Trochu lépe než výchozí aplikace fotí GCam (verze MGC_9.2.113_A11_V19_MGC.apk), ale i s touhle aplikací je obtížné udělat fotku, která není přeexponovaná nebo podexponovaná.

Taky jsem zvažoval telefon Xiaomi F21 Pro, ale ten se dá pořídit jen na AliExpress a nemá NFC. Navíc neumí Dual SIM a má jen Android 11.

Upravit běžný chytrý telefon tak, aby si méně říkal o pozornost

Druhá cesta - zhloupnutí stávajícího telefonu - je popsána třeba tu.

Jde především o:

  • Vypnutí většiny notifikací.
  • Úpravu domovské obrazovky pomocí aplikace jako je Niagara Launcher.
  • Přepnutí telefonu do omezeného režimu. Funkce se jmenuje různě u různých výrobců: „Ultra spořič baterie“, „Extreme Battery Saver“ nebo „Bezpečný režim“.

Také se může hodit: The Foyer Phone Method.